Bahasa: EN | BM |

Fakta pantas oleh UNEP

Pokok termasuk organisma hidup terbesar dan terpanjang di bumi.
Berjuta-juta hektar dan berbilion-bilion pokok perlu ditanam untuk menstabilkan tanah dan sumber air serta memenuhi keperluan kayu bakar.
Untuk menebus kehilangan pokok dalam dekad yang lalu, kita perlu menanam 130 juta hektar (atau 1.3 juta km2), seluas Malaysia, Sabah, Sarawak dan Kalimantan.
Meliputi bersamaan 130 juta hektar memerlukan penanaman kira-kira 14 bilion pokok setiap tahun selama 10 tahun berturut-turut. Ini memerlukan setiap orang menanam dan menjaga sekurang-kurangnya dua anak benih setahun.
Pemulihan berpuluh-puluh juta hektar tanah terdegradasi dan penghutanan semula Bumi adalah perlu untuk memulihkan dan mengekalkan produktiviti tanah dan sumber air.
Memperluaskan litupan pokok di tanah yang gundul akan mengurangkan tekanan ke atas baki hutan primer, membantu memelihara habitat dan melindungi kepelbagaian biologi Bumi. Ia juga akan mengurangkan pembinaan karbon dioksida atmosfera.
Artikel 3.3 Protokol Kyoto secara khusus menyeru pengekalan hutan melalui penanaman semula hutan dan penghutanan semula, dan dengan mengawal penebangan hutan.
Manusia telah menyumbang kepada pelepasan karbon dioksida dalam dua cara: dengan membakar bahan api fosil dan dengan menukar kawasan hutan kepada kegunaan lain.
Hutan hujan meliputi hanya 7 peratus daripada tanah di bumi tetapi ia mengandungi hampir separuh daripada semua pokok di bumi. Mereka menjana kira-kira 40 peratus daripada oksigen dunia.
Dalam satu tahun, purata pokok menyedut 12 kilogram (26 paun) CO2 dan menghembus oksigen yang cukup untuk empat keluarga selama setahun.
Satu hektar pokok boleh menyerap 6 tan karbon dioksida setahun.
Penerbangan jarak jauh akan menghasilkan 3.75 tan CO2. (atau satu tan karbon)
Program agroforestry menjadikan pokok lebih mudah diakses dan menyebarkan faedahnya dengan lebih meluas. Pokok di ladang selalunya menghasilkan lebih banyak biojisim. Pokok pengikat nitrogen yang ditanam di tali pinggang perlindungan atau diselangi dengan tanaman boleh meningkatkan kesuburan tanah, meningkatkan kelembapan tanah dan mengurangkan hakisan.
Sistem agroforestri menyumbang secara serentak kepada penampan petani terhadap kebolehubahan iklim dan untuk mengurangkan beban atmosfera gas rumah hijau.
Pusat Agroforestry Dunia (ICRAF) mengesyorkan penanaman pokok daun luruh di mana kekurangan air menjadi masalah. Mereka mengambil lebih sedikit air daripada malar hijau semasa tempoh kritikal kekurangan air dan kurang bersaing dengan tanaman. Mereka menggugurkan daun mereka antara satu hingga enam bulan setahun dan menyesuaikan diri dengan corak hujan jangka panjang. Spesies daun luruh sesuai untuk kawasan separa gersang.
Akar dalam menambat pokok dan tanah atas ke lapisan yang lebih dalam dan meningkatkan daya tahan terhadap tanah runtuh dan hakisan tebing di bawah keadaan tanah basah. Akar mendatar mengikat tanah dan juga mengurangkan hakisan.
Aspirin asalnya berasal dari kulit pokok willow. Kina, penawar malaria, berasal dari kulit pokok Cinchona..
Kehilangan hutan bersih setiap hari ialah 20,000 hektar atau bersamaan dengan kawasan dua kali ganda saiz Paris. Ini menambah sehingga 7.3 juta hektar setahun.
Pokok adalah yang terbesar di bumi,
Makhluk hidup paling lama.
树木是地球上规模最大,
存活最久的生物。